Tussen heuvels en rivier: NK-Tegelwippen 2024, doe mee!
In deze column willen we graag ingaan op de vraag van een lezer (uit Apeldoorn!) om aandacht te besteden aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Dit is daar een goed moment voor, niet te lang voor het begin van het tuinseizoen.
Foto: NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht met als doel, Nederland groener te maken, op een wel heel laagdrempelige manier: bijna iedereen kan meedoen en het hoeft amper iets te kosten. Het idee is simpel. Verwijder stoeptegels (of andere verharding) en vul de vrijgekomen ruimte met groen. Maak een bewijsfoto van de plek(ken) waar tegels verwijderd zijn en die u met planten vulde en stuur die naar de site van het NK. Steeds meer mensen, bedrijven, organisaties en overheden doen mee. Het verwijderen van verharding gaat natuurlijk door het hele jaar heen door, maar het NK tegelwippen beperkt zich tot de periode van 21 maart tot 31 oktober, het tuinseizoen.
Waarom is dit belangrijk? Door de klimaatverandering komt steeds vaker extreem weer voor. Wateroverlast en hitte zijn problemen die niemand meer ontgaan. Minder consumeren is altijd het allerbeste advies om iets aan de oorzaak van de moeilijkheden te doen, maar dat werkt langzaam. Het gaat er nu om, te doen wat wij kunnen om onze omgeving bestand te maken tegen veel water en hoge temperaturen. Een heel eenvoudige methode is verstening op te heffen die niet nodig is en te vervangen door begroeiing; liefst natuurlijk inheems. Begroeiing zorgt voor een doorlatende bodemstructuur. Daardoor kan regenwater snel weg, het blijft in de bodem bewaard èn het belast het riool niet, zodat dat op andere plekken optimaal kan werken. Dat is allemaal al mooi en dan hebben we het nog niet eens over de biodiversiteit. Zelfs het kleinste oppervlak aan groen zal binnen de kortste keren insecten aantrekken en zo vogels en andere kleine dieren helpen. Ieder stukje groen vraagt wel om een klein beetje aandacht, maar dat doet steen ook. Het verschil is, dat je met plantjes in alle rust je omgeving gezonder, mooier en aangenamer maakt, terwijl het onderhoud van verharding al gauw ongezellig en verstorend werk is, met apparaten waar wij in het algemeen heel prima zonder kunnen.
Om een idee te geven van het effect van het verwijderen van verharding hierbij een paar cijfers. Let op: dit zijn cijfers alleen afkomstig van het tegelwippen dat aangemeld werd voor het NK, in 2023. De gemeente, die toen won, was Halderberge in Noord-Brabant. Daar werden per inwoner 4,3 tegels gewipt. Niet alle stenen hebben dezelfde maat. Daarom worden verwijderde stenen altijd omgerekend naar stoeptegels, 30x30 cm per stuk. Als in de gemeente Epe per inwoner 4,3 stoeptegels verwijderd zouden zijn, zou dat 1,3 hectare aan nieuw groen opleveren en dezelfde verkleining van het versteende oppervlak. Onze gemeente werkt hard aan klimaatbestendig beleid. Het lijkt ons een goed idee als Epe zich ook aanmeldt voor het NK Tegelwippen. Het kost niets, het werkt ogenblikkelijk op het gebied van klimaat- èn biodiversiteitsproblemen, het verbindt mensen in iets zeer positiefs, er zitten, kortom, alleen maar voordelen aan de onderneming. Laten we daarom de gemeente dringend aanraden, zich aan te sluiten. Hoe meer verzoeken, hoe duidelijker!
Tenslotte en aansluitend bij de tegelwipperij nog dit: in de vorige column schreven we over de vraag naar ecologisch-werkende hoveniers. Er is inmiddels goed nieuws. Tegelijk met de behoefte aan gezonde tuinen groeit het gestaag het aanbod van ecologisch-verantwoorde adviezen en tuinwerk. Vereniging Natuur en Milieu (NME) kan u verder informeren, zie onze contactgegevens hieronder.
Graag nodigen we lezers die iets interessants te vertellen hebben dat de natuur in onze eigen omgeving vooruithelpt, of vragen daarover, te schrijven naar info@natuurenmilieuepe.nl. Zie ook www.natuurenmilieuepe.nl.