Tussen heuvels en rivier: Henri Slijkhuis en onze omgeving
Henri Slijkhuis bij de Drentse Aa. (Eigen foto)
Eén van de gelukkig vele mensen in onze omgeving van wie het leven onlosmakelijk met ons aller natuur en landschap verbonden is, is Henri Slijkhuis. Henri is geboren in Vaassen, maar woont na wat bescheiden omzwervingen sinds 1985 in Epe. In datzelfde jaar werd hij de eerste voorzitter van Vereniging Natuur en Milieu Epe en bleef dat tot Jan Polman die functie van hem overnam. Eind jaren ’90 werd hij als algemeen bestuurslid gevraagd bij de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken, ofwel de Bekenstichting. Op een korte onderbreking na is hij sindsdien actief bij de stichting betrokken geweest, als bestuurslid en later als redacteur van kwartaalblad De Wijerd.
Tussen heuvels en rivier vertelt deze keer het verhaal van Henri Slijkhuis, als groot kenner van natuur en landschap om ons heen, met zijn ervaring bij de overheid op het terrein van milieubescherming en met zijn gedrevenheid, anderen te inspireren om zich om natuur en landschap dicht bij huis te bekommeren.
Henri werkte tot zijn pensionering bij de Provincie Overijssel. Opgeleid in chemische techniek, toegepast op milieuzaken, had hij daar een leidinggevende functie op het gebied van milieubescherming. Een studie milieukunde volgde en later nog geschiedenis. Zijn afstudeerscriptie van die laatste studie: Watervervuiling in Overijssel. Grote veroorzaker van watervervuiling was daar, vanaf 1850, de textielindustrie in Twente. Watergangen waren een soort rioleringen geworden, gaven stankoverlast. Deze ellende duurde tot in de jaren ’70. Hoe ging de provincie daarmee om?
In het laatste kwart van de vorige eeuw begonnen de zorgen over de achteruitgang van het milieu weliswaar tot de hogere overheden door te dringen, maar van integraal milieubeheer was zeker toen nog helemaal geen sprake. Stilte-, grondwater- en bodembeschermingsgbieden, om een paar voorbeelden te noemen, waren in die tijd afzonderlijke onderwerpen, die door de provincie werden aangewezen. Dat was de situatie die Henri aantrof bij de provincie Overijssel. De watervervuiling was daar uiteindelijk een politieke kwestie geworden. Maar, zoals dat gaat, de traagheid van de overheid om problemen aan te pakken is een groot bijkomend probleem op zichzelf. Er wordt in het algemeen pas aangepakt als de urgentie dat onontkoombaar maakt.
Henri is iemand die dingen wil maken. Het meest recente resultaat daarvan is zijn tiende boek, Landschapsgeschiedenis van de Noordoost-Veluwe, dat uitgegeven werd door de Bekenstichting en kortgeleden gepresenteerd. Het eerste deel van het boek beschrijft de geschiedenis van het gebied aan de hand van ingrepen door de mens in het landschap van de prehistorie tot heden. Elf van deze ingrepen worden in het tweede deel verder uitgewerkt. Het gebied is het land tussen de hooggelegen Veluwe en de IJssel en strekt zich uit van Hattem tot Apeldoorn. Met zijn boek wil hij vertellen, hoe het huidige landschap is ontstaan. Dat was veelal het gevolg van economische motieven. De sprengenbeken uit de zestiende en zeventiende eeuw en de hoogwatergeul uit de eenentwintigste eeuw zijn twee voorbeelden van de uitwerkingen in zijn boek. Het is de bedoeling, dat ook dit nieuwe boek van Henri Slijkhuis bij zoveel mogelijk mensen de interesse in het landschap en de natuur om ons heen wekt. De schoonheid van onze omgeving is geen vanzelfsprekendheid meer. Kennis ervan is daarom van grote betekenis. In het uitzonderlijk mooie gebied waar wij wonen leidt die kennis als vanzelf tot waardering en de waardering tot bescherming. Die bescherming is hard nodig. Moge Landschapsgeschiedenis van de Noordoost-Veluwe bijdragen aan het behoud en herstel van natuur en landschap in ons aller prachtige leefomgeving!
Het boek Landschapsgeschiedenis van de Noordoost-Veluwe is sinds kort te koop bij de lokale boekhandels in Apeldoorn, Vaassen, Epe, Heerde en Hattem en te bestellen bij de Bekenstichting (info@sprengenbeken.nl). Ook Het Boerenleven op de Noordoost-Veluwe (2021) is in de meeste boekhandels nog te koop.
Graag nodigen wij lezers die iets interessants te vertellen hebben dat de natuur in onze eigen omgeving vooruithelpt, of vragen daarover, Vereniging Natuur en Milieu Epe te schrijven: op mailadres info@natuurenmilieuepe.nl. Zie ook www.natuurenmilieuepe.nl.