Tussen heuvels en rivier: Een nieuw begin

Tussen heuvels en rivier is al een oude naam. Toen de Raad van Europa 1970 als natuurbeschermingsjaar uitriep, was dat voor het toenmalige Noord Veluws Dagblad aanleiding om de afdeling Epe-Heerde van de KNNV, de (Koninklijke) vereniging voor veldbiologie, te vragen, wekelijks iets over de natuur te schrijven. Zo verschenen tot het jaar 2000 ongeveer 1500 stukjes over de natuur dichtbij huis. Omdat over de natuur is eindeloos veel te vertellen is en steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk zij is voor ons eigen leven is Vereniging Milieuzorg Epe in 2020 (vijftig jaar na het natuurbeschermingsjaar!) op zoek gegaan naar een plek om de natuurrubriek nieuw leven in te blazen. Het was huis-aan-huisblad Veluws Nieuws dat dit met enthousiasme mogelijk maakte – totdat halverwege 2021 een einde kwam aan het bestaan van de krant. Inmiddels zijn er weer goede berichten. Huis-aan-huisblad Rondom de Sprengen heeft na het vertrek van de vaste schrijver over natuur onze vereniging de ruimte geboden om de traditie voort te zetten. Milieuzorg veranderde vorig jaar van naam en heet nu Vereniging Natuur en Milieu Epe, maar de natuurrubriek zal opnieuw Tussen Heuvels en Rivier heten.

De bedoeling is, dat de stukjes over herkenbare onderwerpen gaan, over planten, dieren en verschijnselen in onze eigen omgeving, over dingen die je gemakkelijk zelf kunt zien, of doen, echt heel dichtbij huis. De natuur is overal waar ze niet verstoord wordt. Dat dat in het groot zo is, wordt ons iedere dag duidelijk gemaakt, vooral in de sombere berichten over de gebieden waar de verstoring nog in volle gang is. In het klein, binnen ons eigen bereik, kunnen we de zonder veel moeite iets goeds doen. Daar kunnen we de natuur helpen en daar valt veel plezier aan te beleven. De natuur komt zo dicht bij ons als wij haar laten komen en zodra je er wat meer van weet ontdek je hoeveel er te zien is en gaat er een wereld voor je open.

Minder streng de tuin schoonhouden levert al snel resultaat op, want dat bevordert direct het gezonde leven in de bodem en boven de grond. Daar begint het mee. Planten die hier thuishoren, inheemse planten, voelen zich snel thuis. Ze hebben de minste kunstgrepen nodig om het goed te doen en ze trekken ook de meeste insecten – bijen, hommels, vlinders en ontelbare andere insecten, die allemaal hun eigen, noodzakelijke rol hebben in het grote geheel van de natuur, immers: ieder beestje helpt.. Nu vrijwel alle insecten steeds bijzonderder dieren aan het worden zijn ga je anders naar ze kijken en begin je zo ook te ontdekken dat planten die op het eerste gezicht wat minder spectaculair zijn een heel eigen schoonheid hebben. Het principe is eenvoudig: planten uit onze eigen streken, trekken insecten, bijvoorbeeld vlinders, die hier ook thuis horen. In veel gevallen zijn de insecten gericht op een specifieke soort, maar in elk geval Soms komen die insecten zelfs speciaal op één soort plant af. Dat betekent dus ook, dat je door die plant in de tuin of op je balkon te zetten, die specifieke soort, bijvoorbeeld een vlinder, aantrekt. De kans dat zoiets lukt is groot en het is prachtig om het te zien  gebeuren. Dat smaakt naar meer en de natuur zal u dankbaar zijn.

Het gebied waar wij wonen, tussen de heuvels van de Veluwe en de IJssel, is zeldzaam mooi. Als we in onze eigen, persoonlijke omgeving, hoe klein die ook is, de natuur van dienst zijn, zal zij merkbaar gebied terugwinnen. Daar wordt alles en iedereen beter van.

Vorige
Vorige

Tussen heuvels en rivier: Droogte, hitte en de tuin